Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2019 23:13 - Полезно четиво за полезни идиоти - 4
Автор: novitejivotni Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2674 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 13.12.2019 02:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Забранените фотографии от социалистическия начин на живот

image

И така другари, темата на днешния пост, ще е една от най-популярните в моя блог – забранените снимки от реалния живот, в бедния и сив СССР. Болшинството от тези малкоизвестни снимки са направени от професионални фотографи – но по разбираеми причини, в СССР тези снимки не са били публикувани, защото те представяли СССР като сива, бедна и несвободна страна – каквато в крайна сметка тя наистина била.
"Обаче пък, ние можем да правим ракети" — ще викне соц фанатика и веднага ще отиде в кухнята на лайняната безплатна «хрушчовка», за да направи няколко хартиени ракети – но ако разгледа серия от подобни снимки, го обхваща неразбираемо вълнение. Къде е цялото това величие, за което разказваха съветските говорители, къде е този народ, който аха-аха и ще достигне пика на комунизма и къде накрая са тези милиони тонове чугун и невероятните космически победи ? Навярно всичките тези фотографии са заснети в Държавния департамент на САЩ, в специални студия ! – решава фанатика на СССР и веднага се утешава, като превключва критическото си внимание върху снимката на Джон Ленън в кухничката на Пол Макартни.

Но всичките тези снимки всъщност са били заснети в същия този настоящ СССР и именно реалното лице на соца ни гледа от тях. Другия, великия и могъщ СССР съществуваше и съществува само като въображаема конструкция в главите на неговите поклонници – а реалния соц е бил сив, мизерен, в несвободна страна.
И така – в днешния постинг – нова серия от забранени снимки, показващи реалния соц.


01. Ленинградски „моржове“, снимка от началото на 80-те. При стените на Петропавловската крепост съществувала доста странна традиция да събираш „зимен загар“ на отразените от леда слънчеви лъчи. Въобще целия този “моржизъм“ е типична соц крайност и суеверие, когато вместо ежедневно да работиш над своето здраве ( например правилно хранене и т.н. ) на хората им предлагали да се завират в дупка в леда – заповядай, скачай в ледената вода и ще бъдеш здрав.
Обърнете също внимание на лицата на мъжете в тази снимка – те съвсем не напомнят на здрави хора, практически така в соца са изглеждали всички над 45 г.

image


02.
Улична търговия с пирожки. Веднага си спомням този виц от съветската епоха - “това месо в пирожките, преди лаело ли е или е мяукало ? – Задавало е глупави въпроси“. Сега фанатиците на соца при вида на тия пирожки направени с неясно какво месо, ще започнат да разказват приказки в стил “ох, как вкусно хранеха в СССР“.

image


03. Бабичка с билетче между устните в един от градските трамваи. Както се пееше в една песен от соца - "старците у нас са навсякъде на почит". В загниващия Запад, връстничките на тази бабка имали собствен дом, няколко автомобила и пътешествали по света, а в соца старостта изглеждала именно така.

image


04. Малко“ производствен“ чанч. На снимката – почивка на работниците в хлебопекарна. В хлебопекарната е монтирана автоматизирана линия, но хляба се получава лош, непухкав. Затова в голямата част от времето пекарите оформяли и разпределяли тестото по формите на ръка, а линията пускали само когато идвала проверка. Соцът, като такъв.

image



06. "Производствена гимнастика" в соц поликлиника. В последното пост-брежневско десетилетие на СССР, соц властите изведнъж се загрижили за здравето на населението и задължили хората да правят на работа физически упражнения.
Чичковци и лелки с увредено здраве, от десетилетията на лошо хранене и тежка работа, напълно сериозно, пляскали с ръце по 10 минути, мислейки си, че това с нещо ще им помогне. В общи линии, същата простотия като "моржизма".

image

07. Погребението на Андропов, “актовата“ зала на някакво предприятие. Хората направо ги тикаха в “актовите“ зали и ги задължаваха да гледат погребенията на “вождовете“.


image

08. Булеварда на Ентусиастите в град Новокузнецк, снимка от 1983г. В центъра на кадъра седи забравен от всички безног инвалид...

image

09. Още от тази серия – на трамвайна спирка се въргаля безчувствен алкохолик, наоколо бедно облечени хора ядат най-хубавия в света сладолед и дори не поглеждат към безчувственото тяло в краката им –
сякаш това е нормална част от пейзажа. Откъде се е взел митът за някаква там "особена душевност" на съветските хора, кой го е измислил ?

image

10. Или тук. Градски парк, насред алеята се въргаля пиян алкохолик, на пейката стои мазна чаша, най-вероятно открадната от автомат за продажба на газирани напитки. Наблизо играят деца. На никой не му пука.


image

11. Импровизиран ремонт на автомобил. Соц автомобилите имали космически високи цени и при това говняно качество, нормални, частни автосервизи не съществували – затова всеки съветски автолюбител е бил длъжен да стане и автомеханик.
Сам помня от моето детство, как хората ремонтираха тия соц говноколи – практически с пълно разглобяване на отделните възли, по цели дни не излизайки изпод дъното на тоя автобоклук, лежейки в мизерия и грес. И периодически запалваха тия корита с теглене или с помощта на манивела.

image


12. Тук в коментарите периодически пишат, че такива фотографии "очернят СССР". А какво можеше да се заснеме в СССР, та да не го "очерниш" ? Цялата съветска действителност си беше пълно очерняне. Ето, например входа на хореографското училище в Ленинград – голям град, някога със статут на столица. Обърнете внимание на мръсотията и мизерията наоколо – кой пречи да се измие наоколо, да се боядисат почернелите стени ? Буш, Рейгън, Обама ?

image


13. Или пък тук. Колектив на завод за производство на алкохол на манифестация. Тук никакво "очерняне" не е нужно – достатъчно е просто да се заснеме и "очернянето" се случва от само себе си.

image


14. Или ли пък, ето, в кадър е цяло сборище на "очернители". Човечетата от някаква  соц манифестация, вместо да разсъждават за високите идеали на комунизма, са се наредили на опашка за евтин алкохол. И никакъв друг "по-добър съветски народ" не е съществувал – с такива идеали живеели 80-90% от населението.

image


15. Реалните, а не пропагандните снимки от съветските манифестации изглеждат адски – буквално са слезли от страниците на Кафка или от платната на Брьогел. Сиви хора с печални, измъчени от живота лица, в нелепи и износени дрехи, често взети назаем. Сивота, тъга и мизерия.

image


16. Някакво кафкианско соц събрание с тъпи надписи отзад, написани на езика на Андрей Платонов – "Ние сме – за вас !", "Наше е  знанието и наш е трудът ! ", липсва само "Всички братя – са сестри ! ".

image


17. Новогодишно утро в музикално училище, с нелепи соц масови "мероприятия". Момченцето в центъра на кадъра, с ужас и недоумение наблюдава, как батковците си тъпчат кисели краставички в устата.

image


18. Соц дом на детето – наказателно-затворническо учреждение, както и всичко подобно в социализма. За да не дават на майката дълга полагаема се отпуска – децата в СССР още от първата годинка можело да бъдат давани в ясли, където те целодневно плачели. Още една практика от соц "възпитанието" – здраво увиване в пелени, нещо което се е отразявало крайно негативно на цялото по-нататъшно формиране на детето.

image


19. Облъчване на децата с ултравиолетови лъчи. Считало се, че това някак ще помогне за синтеза на витамин D в районите с малко количество слънце. Всъщност това най-често прераствало в поредното масово-принудително мероприятие със съмнителна полза.

image

20. И накрая – няколко улични щриха. Манифестация и пионери.

image

21. Човек се опитва да качи в автобус, някаква огромна риба.

image

22. Полусляп и някакъв носи врата.

image

23. Опашка на улицата за дефицитни плодове.

image

24. Ровичкане в изгнило зеле.

image

Такива работи. Както виждате – истинските, а не пропагандни снимки показват СССР като доста мизерна, сива и несвободна страна. Защо фанатиците на соца искат да се върнат там – за мен е голяма загадка.

 

А вие искате ли да се върнете в СССР ?

 

Какво бихте правили там ?




Гласувай:
3



1. morskipesni - Интересни са, безспорно!
13.12.2019 10:24
Мога да немеря още по-гротески аналози от живота в съвременен Мюнхен. Един ден с камера е достатъчен, стига да се поразходя под мостовете на Изар и из арабското гето (само от мисълта за последното ме побиват тръпки).
цитирай
2. novitejivotni - Давай
16.12.2019 06:36
Заснеми и покажи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novitejivotni
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266707
Постинги: 48
Коментари: 123
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031