Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2019 02:37 - Полезно четиво за полезни идиоти - 3
Автор: novitejivotni Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1241 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Как експлоатираха жените в СССР
image

Така приятели, темата на днешния пост е много интересна и важна – тя е затова, как в соца ( СССР ) експлоатираха жените и ги пращаха на най-тежките и вредни за здравето работи. Фанатиците на соца, обичат да разказват приказки за най-вкусния в света съветски млечен сладолед – но за фактите за най-тежкия женски труд и като цяло за робската експлоатация на хората в тази страна, някак си, не обичат да си спомнят.

Като за начало, малко история. Експлоатацията на жените в соца започва през 20-те години, малко след победата на силите на „червения преврат“ и установяването  на болшевишка диктатура в страната. Привличането на жените към най-тежките работи  започнало особено активно след  „индустриализацията“ – през 30-те, от списъците с вредни работи, към които не били допускани жени, започнали да изчезват цели регистри с професии, които по-рано били забранени за жени.

През 1929 г. бил публикуван докладът на сътрудника на Държавното планиране Л. Сабасович, където той на изумителен соц „новговор“ ( като в книгата на Платонов „Котлован“ ) описал закрепостяването на съветската жена и призовал за „освобождение“ -  „пълно разкрепостяване на жените от грижите за домакинството и използването им наравно с мъжете, в качеството им на истински работник в полагането на обществено полезен труд“.

При това въвличането на жените в най-тежките работи било приемано за „невероятни успехи на социалистическата икономика“ , рисувани били графики за изпреварващ ръст и постоянно се пропагандирало за обществената полза. А  целия цинизъм на соц пропагандата се заключавал в това, че въвличането на жените в най-тежката работа, соц другарите наричали  „освобождение от всички видове експлоатация“. „Освободили“ ги и ги направили роби.

Така, в днешния постинг ще ви покажа няколко доста страшни снимки, за това с какво  са били принудени да се занимават жените в СССР.

2. И така, да погледнем снимките,  с какво са се занимавали жените  в СССР.  На снимката – полагане на релси, една от най-тежките и страшни работи, на която са се назлъндисвали  даже силни, млади мъже.  Вижда се как жените влачат тежка релса, чиято маса е от 50 до 70 и повече килограма на линеен метър.image

3. А тук виждаме жени траверсо-поставачки бутат по релсите вагонетка с траверси.  Жените впрочем са в доста напреднала възраст  и по всичко личи, че ще разтоварват траверсите на ръка – при соца постоянно лъжеха за някаква си „невероятна механизация“ на производството, но в голямата си част тия приказки били обикновени  съветски  лъжи и много от работите се вършели на ръка.
image

04. Вървим нататък. На тази снимка се вижда как бригада от жени работнички бута по релсите цял товарен вагон, натоварен с дъски. Жените в тази бригада също не са първа младост.
image

05. Пътни работи.  Снимка от сталинския СССР – възрастна бабка разбива камъни с кирка. В съветската преса не публикували такива снимки – всички работници в СССР, както е известно, били млади, дългокраки и политически грамотни, а всички възрастни хора отдавна били отишли на заслужен отдих, получавали пенсии от по 1000 рубли и живеели в петстайни абсолютно безплатни апартаменти, натъпкани догоре  с най-вкусния в света сладолед.

image

06. Още пътни работи. На заден план се вижда как жена размахва кирка. По време на обедната почивка, най-вероятно ще прочете новото издание на вестник „Правда“ , където ще и разкажат за удивително бурния ръст на механизацията  в СССР и за все по-щастливите трудещи се.

image

07. Строеж. Жена на неопределена възраст работи като помощник зидар и подава тухли. Най-вече в сферата на нейните задължения влиза също доставката на тези тухли до горните етажи на зданието – ако строежът е бил механизиран, това е могло да става с хаспел, а ако не е, то тухлите могат да се качват „на коза“ – една такава специална дървена „джаджа“, която се нахлузва на раменета.

image

08. Ако си мислите, че експлоатацията на жените по строежите се е случвала само в сталинските години – това не е така. Ето на тази снимка отлично се вижда, как бригада с участието на жени строи „хрушчовки“, тази снимка е направена по всяка вероятност, между 1960 и 1970 години.
image

09. Още един строеж – съдейки по всичко, тук женската бригада във великия и могъщ, механизиран СССР, се занимава с ръчно пресяване на цимента, преди да го сложат в бъркачката.

image

10. А ето тази девойка, въпреки всичко си бърка разтвора на ръка, със соц лопата. Който не е опитвал подобен вид труд, горещо преоръчвам да опита, гарантирам непознати усещания и схващане на ръце и гръб на следващия ден.
image

11. Още един соц строеж.  Бабката на ръка мие керамичните блокове, всеки от които тежи  по пет килограма.  От високоговорителя на строежа, най-вероятно свирят „ за младите винаги има път, за старите винаги има почест“  или „ние сме родени, за да превърнем приказките в действителност“. 
image

12. И още един строеж. Млади момичета бутат  тежка количка натоварена с тухли. Ама това са измислици ! – ще възкликнат фанатиците на СССР – на съветските строежи тухлите са били разнасяни от безпилотни електромобили, които освен това са били натоварени догоре с най-вкусния сладолед на света. В действителност, вместо сладолед, девойката вдясно носи някакви мазни пирожки – вероятно единственото което имат за обяд, тя и нейните приятелки.

image

13. Като стана въпрос за ядене – далеч не на всички строежи хората са могли да си осигурят  нормална, топла храна, често обядът се състоял от похапване набързо на някакъв хляб и млякко или кефир. Изглеждало примерно така:

image

14. Още една чисто „женска“ работническа професия – чистене на улиците. Само в съветските филми в меко осветени от сутрешните лъчи на слънцето градове, гордо се появяват машини за поливане или снегорини – в действителност всичко се е правило на ръка – с лопати и с метли от овързани лозови пръчки.

image

15. „Механизирано“  събиране на боклука. Тази машина можела да прибира само по-големите контейнери, а уличните кошчета за боклук се налагало да се изсипват на ръка. Женска бригада.

image

16. Ето и черешката на тортата. – публикувам ето тази снимка.  Казват: „Сталин  завари Русия с ралото и я остави с атомна бомба“.  Както се казва, коментарите са излишни...

image

Такива работи.

Както виждате – жените в СССР били привличани към най-тежките работи, което болшевиките цинично наричали „освобождение и разкрепостяване на жената“.  А нормалния отпуск по майчинство, се появил през 80-те...

Оригиналната статия :
https://maxim-nm.livejournal.com/541167.html




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novitejivotni
Категория: Лични дневници
Прочетен: 267189
Постинги: 48
Коментари: 123
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031