Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2021 08:35 - Полезно четиво за полезни идиоти - 7
Автор: novitejivotni Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2110 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 27.06.2021 08:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Загниващият Запад 




image 


Автор на текста  - Сергей Агафонов

 

Руснакът сутрин се събужда и отива да се измие. Първо си измива зъбите.

Впрочем, четката за зъби е патентована през 1870 година от американеца Уотсуърд. Зъбната паста в тубичка е изобретена през 1892 година от американеца Шефилд. В Русия това достижение на Запада, попаднало едва в средата на XX век…

Ако говорим за мъж, то по правило, руснакът сутрин се бръсне. Някои предпочитат електрическа самобръсначка - тя е изобретена от британеца Шик през 1827 година. Но повечето руски мъже, предпочитат саммобръсначката със сменяеми ножчета. Тя е изобретена през 1895 от американеца Жилет.

Ако пък говорим за жена, то рускинята сутрин се разкрасява. Туш за мигли, червило, пудра, крем… Впрочем, тушът за мигли е измислен от британеца Ромел в средата на XIX век.

После в началото на 20 век, американецът Уилям, усъвършенствал туша заради сестра си Мейбълин. Така се появил покорилият цял свят туш Maybelline. А през 1958 година, американката Елена Рубинщайн, най-накрая измислила малкото цилиндърче със спираловидната четчица.

Гордата рускиня си слага още и червило. Червило за устни, което е пуснато за пьрви път от французите през 1883 година. И го е опаковала в днешния му вид, в цилиндърче – фирмата Guerlain. После отново се появила Елена Рубинщайн, която направила червилото евтино и общодостъпно...И американката Елизабет Арден с нейното червило...И американеца Макс Фактор с неговото неизмиващо се червило...

А през 1947 година американците измислили машина, която да произвежда цилиндричните флакончета, известни на всички днес. И работата потръгнала...

Завършил с миенето, бръсненето и разкрасяването, редовият руснак, отива да закусва. Хората закусват различно. Мнозина предпочитат кисело мляко. Патриотите считат, че то е измислено от руския учен Мечников. Други считат, че киселото мляко се е появило на бял свят още през древността, в Тракия. Така или иначе масовото производство на кисели млека в началото на тридесетте години на миналия век започнала френската фирма "Данон". В Русия киселите млека се появили в края на 70-те години на миналия век.

А някои пък предпочитат кренвирши за закуска. Тях ги е измислил австриецът Ланер през 1805 година. Други пък предпочитат кроасан. Къде се е появил той на бял свят, явно няма нужда да бъде обяснявано...

Разбира се, кренвиршите, киселото мляко или яйцата за омлета, руснака взима от хладилника. Той е изобретен през 1841 година от американеца Гори. А масовото производство на хладилници в САЩ започнало през 1919 година. В СССР първите хладилници се появили двадесет години по късно…

Закуската руснака ще си приготви на газовa печка. Която е изобретена през 1825 година от американеца Шарп. През 30-те години на миналия век, в Америка вече имало 14 милиона газови печки. В Русия ( СССР ) първите газови печки се появили в 1957 година.

Е, може би не на газова, а на електрическа печка ще си свари кашата руснака. Такава електрическа печка измислил през 1893 година, канадецът Ахерн, а серийно започнала да ги произвежда през 1903 година, германската AEG . В Русия първите електрически печки се появили през 1962 година...

Накрая, задължителна част от закуската за повечето руснаци - кафето. Кафе в Русия не е расло, не расте и няма да расте. Така се е получило. Не всички обичат да си варят кафето в джезве ( наричано от някои - турка ), бавно и неудобно е. По-лесно е да се използва нес кафе. Което е измислено през 1901 година от американеца Като.

Вярно, мнозина обичат кафето си от кафе машина. Измислена от италианеца Бецер през 1901 година. И през 1902 година започва масовото производство на кафе машини. При тях.


Мнозина от средностатистическите руснаци по време на закуската, гледат телевизия или четат в интернет, за да се осведомят за особения път на Русия. Счита се, че телевизията е изобретена от руския учен Зворикин. Това в общи линии е вярно, само че има едно "но" : през 1919 година, на 31 годишна възраст Зворикин станал американец и именно в същата тази Америка той и патентовал своята телевизия. Днес болшинството руснаци имат телевизори, производство на корейската фирма Samsung - 32%. След това се нареждат холандската Phillips, японската Sony, също японската Toshiba и корейската LG.

Що се отнася до интернета, той е измислен от американската военна агенция за перспективни разработки DARPA през 1969 година.

Закусил и прочел новините за загниващия и на нищо неспособен Запад, руснакът отива на работа.


Излиза той от апартамента и взима асансьора до партера. Между другото, същият този асансьор, в съвременния му вид е измислен от американския инженер Отис през 1845 година. След като е излязъл от сградата, руснакът се качва в колата за да отиде на работа. Счита се, че автомобила е изобретен от Иван Кулибин. Вярно, първото серийно производство на автомобили е започнато в Германия, през 1888 година от Карл Бенц. След това го последвали Пежо във Франция, Олдсммобил и Форд в Америка... Днес в Русия, от десетките най-продавани автомобили, три са руски модели на "Лада" ( началото на тяхното производство, както помним, е наразривно свързано с Fiat ). Останалите са корейски, японски, немски, френски, американски ( пък нека да са сглобени в Русия ).

 

Тук ни се иска да отбележим, че ако нашият обикновен руснак е малко по-"обикновен" от останалите- да речем президент, или премиер, или патриарх - то той се вози на "почти обикновен" Mercedes. Или Maybach.

 

Нашият средностатистически руснак, кара колата си по асфалтиран път. Такива са се появили за първи път във Франция, през 1832 година. Днешната велика нефтена държава Русия, положила своите първи асфалтови улици 30 години по-късно - от вносен асфалт. До 1873 година Русия нямала свой асфалт.

 

Разбира се, по пътя към работа обикновения руснак спира по кръстовищата - на светофарите. Така се получило, че и светофара бил изобретен не във велика Русия, а в Америка - от Гарет Морган през 1914 година.

 

Докато нашият руснак чака на светофара, възможно е да говори по мобилния си телефон. Който е изобретен от американската компания Motorola, през 1973 година. Днес 92% от руснаците имат мобилни телефони. Като най-разпространенеи са Samsung, Nokia, HTC, Apple, Sony.


А ако руснака не звъни по телефона, то сигурно слуша радио. Автомобилното радио било изобретено в САЩ, през 1929 година.

Ако му е топло в колата, то руснака си пуска климатик. Който е изобретен през 1902 година от американеца Кариер. И първите битови климатици Carrier се появили в продажба през 1931 година, а през 1936 година в автобус по маршрута Дамаск - Багдад, за първи път бил монтиран автомобилен климатик.
Вярно, може така да се случи, че нашия обикновен руснак да ходи на работа с трамвай. Или с тролей. А после с метро.

Трамваят е изобретен в Германия от Ернст фон Сименс през 1879 година. Тролеят е изобретен през 1890 година в САЩ от Шарл Депол. Първият тролей в Европа е пуснат в експлоатация през 1911 година в Австро-Унгария, а в СССР първите тролейбуси тръгнали през 1933 година. А метрото, първата линия на което била открита в Лондон през 1863 година, било изобретено от британеца Брюнел, две десетилетия по-рано. Общо взето, нищо важно.

 

Най-накрая, пристига на работа. И преди всичко друго, първо пуска компютъра. Който е изобретен през 1941 година от немеца Конрад Цузе. През 1946 година в САЩ бил пуснат първият компютър - първообраз на цифровите машини Eniac.


Компютъра на руснака работи с американската операционна система Windows. Или с американската Linux. Или с американската IOS. Всички свои документи руснака създава с помощта на американската програма Microsoft Office. А после ги разпечатва на принтера. Принтера бил изобретен от американската компания Remington през 1953 година. Днес по света има петнайсетина производители на принтери, но руски принтери не съществуват.

Или пък руснака ще изпрати документ по електронната поща. Тя е измислена от американеца Томлинсън през 1972 година.

 

И вечерта, ще се върне обикновения руснак у дома. Може би ще погледа футбол. Това е една такава игра измислена от британците през XIX век. Или пък ще погледа хокей. Това е една игра измислена в Канада в края на XIX век.


Най-общо казано, горе-долу така преминава един типичен ден на обикновения руснак, преизпълнен с усещането за особената мисия на Русия и снизходително презрение към западната цивилизация.

p.s.
От себе си ще добавя, че практически този списък е безкраен. В него могат да бъдат добавени тоалетната хартия ( в СССР тя се появила едва през 1969 година ), долното бельо, циповете за панталони, часовниците, тапетите, тоалетната чиния, кибрита, носната кърпа, книгите, стъклото за прозорците и т.н и т.н. Вие може внимателно да огледате вашия апартамент и целия ваш гардероб - практически нищо истински нашенско там няма да намерите.

 





Гласувай:
3



1. notfun - ....амии..копирната машина?
27.06.2021 08:52

....тя, вече, е наш патент..
от Долна Газора,1965, от Мамаша Расса Ракетовна Путенскоя..
цитирай
2. starforlife - Страхотен!
27.06.2021 12:44
Ето този постинг е добре да се повтаря всеки месец.
И аз ще го оформя по-"професионално" и ще го правя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novitejivotni
Категория: Лични дневници
Прочетен: 269015
Постинги: 49
Коментари: 126
Гласове: 1275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930